top of page
Angella Invest

Louise Lachmann: Fra iværksætter til “brain capital” investor

Opdateret: 28. okt.

Interview d. 26. marts 2023


I Angella Invest ønsker vi at vise forskellighed! Denne gang skal vi derfor lytte til Louise Lachmann. Hun har taget rejsen til at blive investor, efter hun var iværksætter som medstifter af tech-virksomheden ”Mono Solutions”, hvor hun lavede et succesfuldt exit i 2019. I 2021 trådte hun ud af virksomhedens ledelse og har siden investeret på fuld tid, bl.a. som angel investor og investor i venture fonde. Det er også herfra, at Louise og Kristine kender hinanden, da de arbejdede sammen om at kickstarte en venturefond i 2021 😉


Louise betragter stadig sig selv som ”iværksætter” på trods af, at hun nu bruger det meste af hendes tid som ”investor”. Og netop det, mener hun, er en kæmpe styrke, når hun investerer i startups 💪 Hun kender nemlig selv til rejsen!


Læs med her og se, om du kan blive inspireret som tidligere iværksætter til at investere i opstartsvirkomheder – eller bare blive inspireret af Louises spændende historie, og hvordan hun investerer sin ”brain capital” i iværksættere 😃



BA-match ordning i EIFO & Ambassadør for Scaleup Investorer i Angella Invest


Før vi kommer til Louises historie, er der lige et ekstra afsnit, som vi gerne vil orientere om:



  • Louise er også udpeget Ambassadør for Angella Invest. Som ambassadør løfter man forskellige opgaver i Angella Invest’s community. Sammen med en håndfuld øvrige ambassadører, arbejder Louise for at skabe et stærkt community for erfarne kvindelige investorer i Angella Invest, der gerne investerer større ”ticket sizes”, dvs. Scaleup Investorer.


Ræk endelig ud til Louise på www.vanadis.ventures, hvis I har flere spørgsmål hertil!



Og NU til Louises historie!!


Lidt om dig selv

Jeg er 50 år og er gift med Jacob, som jeg har været sammen med i 25 år. Vi har to børn og bor i Hellerup, men bruger også en del tid i vores hus på Mallorca. Jeg er et aktivt menneske og elsker at dyrke sport, bl.a. løber og cykler jeg og står også en del på ski.


Når jeg siger, at jeg investerer på fuldtid, så betyder det dog også, at jeg skal have tid til andre aktiviteter ved siden af, som er vigtige for mig. Jeg brænder for iværksættermiljøet og bruger derfor også tid på pro bono arbejde bl.a. som medlem af evalueringskomitéen i Fonden for Entreprenørskab, som en del af Innovationsfondens Innofounder ekspertpanel og som jurymedlem i Danish Digital Award. Det er vigtigt for mig at give tilbage til økosystemet, og jeg vil gerne være med til at styrke iværksætterkulturen i Danmark.


En gang iværksætter altid iværksætter✋ Selvom jeg p.t. ikke er operationel, så vil jeg altid have en iværksætter i maven. Jeg har været der, kender til rejsen, hvor man giver alt for, at det skal lykkes, været på den internationale vækstrejse og til sidst et succesfuldt exit.



Kristine spørger til iværksætterrejsen


Jeg er uddannet Cand. Jur. fra Københavns Universitet og har suppleret med en Masters i international og europæisk ret med speciale i skat, og et af mine første jobs var som skattejurist i EY i Tel Aviv. Her rådgav jeg bl.a. tech startups som fx. ”ICQ”, der senere blev købt af AOL for 407 millioner dollars i 1998. (Kristine tilføjer: Louise forklarer her, at det var tilbage i 90erne, hvor internettet stadig var nyt. ICQ var en instant messaging platform, ligesom vi kender ”Messenger” i dag😅). Det var i ‘90’erne da jeg boede i Tel Aviv, at jeg fik interessen for den digitale verden og det kæmpe potentiale, som internettet bragte med sig.


Efter Tel Aviv kom jeg tilbage til Danmark, og fik job som advokatfuldmægtig. Men det digitale trak i mig, og da jeg fik mulighed for at starte en digital afdeling på et reklamebureau, slog jeg til. Et par år senere stiftede jeg i 1999 min første virksomhed - webbureauet ”Pentamind” - vi var fem partnere. Det var de glade ”dot com dage”, og allerede efter to år solgte vi virksomheden. Det var min første exit. Der kom dog flere lærepenge ud af det end en stor kapitalgevinst.


Herefter fulgte en periode som direktør i bureauverdenen, og jeg fik også mit første barn. Umiddelbart efter min barsel ringede en af mine tidligere partnere fra Pentamind og sagde: ”Louise, vi er blevet for gamle til at sælge timer, nu skal vi sælge subscriptions! Det er den nye fremtid! ”Software as a service” (SaaS). Vil du være med?” Og det ville jeg selvfølgelig gerne! 🤩


I 2007 stiftede vi så Mono Solutions – en digital marketingplatform målrettet små og mellemstore virksomheder Man glemmer lidt, hvordan verden så ud dengang…. Det var før sociale medier, Facebook, Instagram & Wix. Vi etablerede en partnermodel, der servicerede SMVer med digitale services på vores platform og blev markedsledende i Europa og Canada.


Igennem hele rejsen bootstrappede vi (red.: dvs. vækstede alene med kapital fra egne/virksomhedens midler), men i 2018 besluttede vi at rejse ekstern kapital for at vækste yderligere. Vi var i tæt dialog med en investor og var lige ved at signe, da en af verdens største medier koncerner ”Bauer Media Group” henvendte sig. De var en strategisk spiller med en langsigtet vision, så da de kom med et købstilbud, vi ikke kunne sige nej til, besluttede vi os for at sælge virksomheden i stedet for at rejse vækstkapital (læs mere om salget her). Vi solgte Mono i 2019 og efter en overdragelsesperiode trådte jeg endeligt ud af Mono Solutions i 2021.


Siden 2021 har jeg været dedikeret til iværksættermiljøet, bl.a. som investor, bestyrelsesmedlem og aktiv i forskellige organisationer.



Motivation: Hvorfor ville du gerne investere i opstartsvirksomheder?


Jeg kender til rejsen og vil gerne hjælpe starts-up på deres rejse ved at dele mine erfaringer og viden.

Jeg investerer derfor ikke kun penge, men også min ”brain capital”. Og af den årsag er jeg meget selektiv omkring, hvilke virksomheder jeg investerer i, da det er vigtigt for mig at jeg kan gøre en forskel med den tid, viden og erfaring jeg bidrager med.


At være investor i opstartsvirksomheder er et fleksibelt arbejde. Det betyder at jeg kan lave andre aktiviteter ved siden af. Nogle perioder er der meget travlt, fx når der skal rejses kapital eller investeres, men i andre perioder er der mindre travlt.


Det er faktisk også noget, som jeg taler om i Maria Hjorth og Pia Aarestrup’s nye bog ”MUVE” – nemlig, hvordan man skaber en porteføljekarriere (disclaimer: her en skjult reklame, da både Kristine og Louise kender super seje Maria Hjorth godt 😆 Men hvis I er nysgerrige på ”porteføljekarriere”, så læs mere her).



Hvordan kom du i gang?


Jeg har egentlig altid været meget aktiv i iværksættermiljøet med ønsket om at gøre en forskel. Jeg har været medlem af evalueringskomitéen i Fonden for Entreprenørskab siden 2014, og senere kommet med i Innovationsfondens Innofounder ekspertpanel og jurymedlem i Danish Digital Award ‘Startup’ kategorien. Derudover har jeg deltaget i forskellige iværksætterpodcasts etc.


Når man selv er founder af en virksomhed og har lavet et succesfuldt exit, så er der mange, der henvender sig med investeringsmuligheder og et ønske om sparring. Der er ikke så mange kvinder i Danmark, der har lavet et exit af en tech virksomhed, så det har også givet ekstra opmærksomhed


Kristine spørger om Louise har meldt sig ind i investor netværk?


Nej det har jeg ikke. Men jeg har brugt rigtig lang tid på at netværke. Jeg har drukket rigtig meget kaffe. Og det vil jeg gerne sende videre til læserne derude: husk at spørge om hjælp! Ræk ud og spørg om gode råd. De allerfleste folk vil gerne hjælpe og drikke en kop kaffe. Så det har jeg brugt en del tid på. Særligt fordi, da jeg forlod Mono, der var en international virksomhed, havde jeg ikke det store forretningsmæssige netværk i Danmark. Og som iværksætter, da er man selv meget fokuseret på at drive egen virksomhed. Derfor var jeg bagud i forhold til at netværke i Danmark.


Jeg synes faktisk, at kvinder er ret dygtige til at netværke og connecte hinanden. Så det er fedt med et initiativ som Angella Invest, hvor vi kan få endnu større gavn af hinanden 🙋‍♀️😃


Da jeg skulle til at investere brugte jeg også tid på at finde ud af, hvordan man sourcer de rigtige cases. Det er både via netværk, hvor det hjælper, at man er aktiv i iværksættermiljøet, men det er også ens LinkedIn profil. At man gør sig overvejelser over ”hvem er jeg som profil?” 🤔 Mange tror nemlig, at det hele handler om at vælge startups. Men for de gode cases, så handler det også om at BLIVE VALGT som investor ✋


Derfor skal man se sig selv som en profil/et brand, gøre sig klart hvem og hvad man gerne vil investere i. Jeg har lavet min egen platform www.vanadis.ventures både for at skabe synlighed men også for at afgrænse ift. hvilke investeringer jeg ønsker at gå ind i. Det gør det væsentlig nemmere at få adgang til dealflow. Mange af de fede startups finder man også igennem syndikeringer (dvs. gruppe investeringer) i netværk.


Det er klart en hjemmebanefordel, når man selv er tidligere founder. Det gør det lettere at tiltrække investeringer.



Investeringsstrategi: har du lavet en?


Ja det har jeg. Til at starte med lavede jeg en investeringsstrategi ift. forvalte min egen formue. Jeg besluttede, hvor stor en andel af min samlede formue, som jeg ville allokere til early stage/venture og havde til at starte med egentlig besluttet, at jeg ikke ville være angel investor. men at jeg ville investere via venturefonde for at få en større spredning på mine investeringer. Jeg er bl.a. LP (red.: limited partner/investor i en fond) i Ugly Duckling Ventures og i ”ByFounders”, hvor jeg også er medlem af deres ‘Founders Collective’. På den måde har jeg fået en bredere investeringsprofil. Man skal ikke tage alle sine sparepenge og kaste i venture, da der helt klart er en større risiko, hvilket selvfølgelig også er afspejlet i et potentielt større afkast ✋


Men jeg kan godt lide at være operationel og tæt på de virksomheder jeg investerer i. Jeg vil gerne geare min ”brain capital”. Og derfor begyndte jeg at lave investeringer selv som business angel.



Hvem og hvad investerer du i?


Jeg investerer først og fremmest i ”awesome founders”! 💪 Det er teamet, der afgør om du når det næste stadie. Det er derfor afgørende for mig. Der skal også være ”proof of concept”. Jeg investerer ikke på idé-stadiet.


Jeg investerer helst i late seed/Series A runder (red.: det er typisk virksomheder, der allerede har bevist proof-of-business. De har rejst flere runder kapital, og står nu overfor en større skalering- og vækstrejse. Kort fortalt 😉).


Jeg tager meget gerne en aktiv rolle, enten som rådgiver til ledelsen eller på bestyrelsesniveau. Men kun hvis det giver mening i den pågældende investering. Her kan jeg bidrage med go-to-market strategi, HR og organisatorisk vækst samt international skalering særligt til salgsorganisationer. Jeg investerer også meget gerne sammen med fonde.


Mit sweet spot er BTB SaaS. Eller tech virksomheder. Helst nogle der står overfor international skalering. Det er der, hvor jeg kan bidrage mest som investor.



Noget du IKKE vil investere i?


Virksomheder, hvor jeg ikke føler, at jeg kan tilføre værdi dvs. investere min brain capital.



Hvad er din investeringsstørrelse?


Jeg investerer ikke alt for små tickets, da jeg også investerer min tid og viden. Derfor ligger mine ticket sizes typisk i lejet DKK 0,5-1 mio.


Jeg vil hellere investere i færre investeringer, hvor jeg kan spille en aktiv rolle. Jeg har pt. 4 angel investeringer og forventer at bygge en portefølje på 10-12 investeringer over de kommende år.



Hvordan er din rolle som investor?


Jeg vil gerne være aktiv, og investerer kun hvor det giver mening. Jeg tager forskellige roller i mine investeringer. I nogle af dem er jeg i bestyrelsen eller advisory board. I et af dem arbejder jeg aktivt som sparring til ledelsen i forhold deres vækststrategi, med fokus på opbygning af team og salg & marketing. Jeg har også en enkelt investering, amerikanske ”Roam”, hvor jeg spiller en mindre aktiv rolle og primært bidrager med adgang til mit europæiske netværk.



Bestyrelsesarbejde: er det et krav/ønske for dig?


Kun hvis det er meningsfuldt og skaber værdi for virksomheden.



Hvad kan du bidrage med?


Jeg forstår det at være iværksætter. At have hænderne helt nede i mulden. Hvordan man bygger og skalerer en virksomhed og en organisation. Det gør, at jeg let kan kommunikere med og relatere til iværksætterne.


Herudover, så er jeg særlig dygtig til ledelse, strategi og go-to-market. Jeg har opbygget en global SaaS virksomhed fra bunden og taget hele rejsen fra vision til exit, og det giver naturligvis et bredt erfaringsgrundlag at kunne sparre ud fra.



Hvor meget tid bruger du på det?

Jeg har valgt en ”porteføljekarriere” og prioriterer også tid med mine børn og familie og mine fritidsinteresser.


Når man investerer i opstartsvirksomheder, så ved man aldrig, hvornår de har brug for en. Fx lige i øjeblikket hjælper jeg en virksomhed med at rejse kapital. Det er derfor vigtigt, at man planlægger med, at man altid har en buffer i sit skema. Man skal helst ikke ”makse” sig selv ud, så man ikke har kapacitet til at stå til rådighed, når der er behov for én. Planlæg med 80% arbejdskapacitet – det er bedst, så du kan være tilgængelig i travle perioder.



Hvad forventer du at få ud af at investere i opstartsvirksomheder?


Den største glæde ved at investere i opstartsvirksomheder, er arbejdet med founders. De er så fulde af energi og så talentfulde😍 Så vil jeg også gerne bidrage til at gøre Danmark til et bedre iværksætterland og særligt gøre en forskel for kvindelige founders.


Glæden ved at arbejde med dygtige, dedikerede og motiverende mennesker er stor, men jeg er ikke filantropisk i mine investeringer, så selvfølgelig ønsker jeg et afkast ✋ Det er altså en kombination af både et personligt og finansielt afkast.



Hvad er det bedste ved at være investeret i opstartsvirksomheder?


Det er ubetinget MEGAFEDT at arbejde med founder teams!! 🤩 Der er en enorm glæde ved at arbejde med startups. At være en del af rejsen. Det er mega usikkert, hvordan det udvikler sig. Derfor er det, det fedeste at arbejde med alle de dygtige mennesker. At arbejde med talenter. Både iværksættere og andre investorer.


Jeg kender til følelsen, hvor man har ”alt på rød” som iværksætter og endnu ikke har haft et exit endnu. Jeg håber på at være med på den rejse, når iværksætterne i mine investeringer oplever følelsen af succes, når de exit’er 🙌



Investerer du stadig – og hvordan er det gået?


Jeg er ny engel og er lige gået i gang. Vi må tale sammen igen om nogle år! 😆



Nogle gode råd eller andet, som du gerne vil dele?


Jeg har igennem livet begået en masse fejl. Og det skal man ikke være bange for! For man lærer af sine fejl. Det kan man bruge i alle livets aspekter – ikke kun professionelt.


Så vil jeg også sige vigtigheden af people due diligence. TEAM!! Det er det allervigtigste. Har de det, der skal til? Man skal være lavet af noget specielt for at være iværksætter. Det er ikke for alle.


Og til sidst; NETVÆRK! Brug det netværk du har. Drik en masse kaffe og spørg endelig om hjælp. Kvinder er dygtige til at dele og hjælpe.


Angella Invest spiller en rigtig vigtig rolle her i forhold til at skabe et stærkt netværk omkring kvindelige investorer og gøre en forskel i iværksætteri. Derfor håber jeg, at mange kvinder vil støtte op omkring platformen, og jeg ser frem til at se det udvikle sig 🔥🙋‍♀️


870 visninger

Comments


bottom of page