top of page
Angella Invest

Line Rix: Om at have hånden på kogepladen - og meget på spil

Opdateret: for 3 dage siden


Line Rix - Angella Invest

"Kært barn har mange betegnelser", og dette er ikke nogen undtagelse for Line Rix. Line er bl.a. iværksætter, founder af Kit Couture, erfaren investor, bestyrelsesforperson, advisor for investorer og tidligere CEO.


Line har en inspirerende historik og et drive udover det sædvanlige. Hendes energi og stærke passion for at skabe værdi og vækst smitter af, og man kan kun sidde tilbage og føle sig topmotiveret, når man har læst, hvordan hun engagerer sig i erhvervslivet, særligt som business angel. Line er nemlig tæt på sine investeringer og har hverken tid eller lyst til bullshit og halve løsninger.


Du kan læse hele interviewet med Line nedenfor - vi håber, du vil føle dig ligeså inspireret, som vi er.


Fortæl lidt om dig selv

Jeg er 53 år og opvokset på Bornholm. Er gift med Morten, som er investor og iværksætter. Jeg har en søn, en bonusdatter- og søn. Uddannet på CBS, og er cand. merc. i Strategi, Organisation og Ledelse. Har altid fagligt arbejdet med design og teknologi, som er det mit faglige hjerte brænder for.


Når jeg ikke arbejder, bruger jeg tid på alle former for design, kunst og arkitektur. Jeg elsker at renovere huse (ville nok være endt som designer eller arkitekt, hvis jeg ikke var endt på økonomi-siden). Laver meget tit håndarbejde, som er min måde at slappe af på - og få ro i hovedet – og tid til at reflektere. Jeg startede min karriere hos et stort designfirma ”Bysted”, hvor jeg lærte alt grundlæggende om designfaget. Derefter kom jeg til rådgivningsvirksomheden ”Advice”, hvor jeg var en del af det digitale team. Her møder jeg Morten og Mikkel, som jeg stiftede ”1508” sammen med i 2000. Det voksede sig til en stor designvirksomhed med et par opkøb undervejs.


Jeg var CEO frem til 2017 og overgik derefter til bestyrelsen efter eget ønske, da jeg var i gang med en ny startup. I 1508 lavede vi flere investeringer – i både startups og større selskaber. Vi lavede en exit af 1508 i 2022, hvor det blev solgt til den store svenske IT-koncern Knowit.


Sideløbende med mit CEO-job etablerede jeg i 2014 håndarbejdsbrandet ”Kit Couture”, som jeg fortsat er aktiv i. Her udvikler vi designs og producerer garn i Irland og Italien, som i dag sælges hos mange forhandlere i både Danmark og udladet, såsom Canada, England, Sydkorea, Island og Finland.


I 2017 var jeg med til at etablere ”Torvehal Bornholm”, som er et samlingssted for bornholmske fødevarer. Det er jeg fortsat medejer af.


I dag er jeg bestyrelsesforperson i startup- og medtech-virksomheden ”oasicare” og det veletablerede forandringsbureau ”Operate”. Derudover er jeg næstforperson i bestyrelsen hos Dorte Mandrup Arkitekter. Endelig er jeg adviser for forskellige kvinder, som er i gang med at bygge deres virksomheder op.



Hvorfor investerer du i opstartsvirksomheder?

Når man selv er iværksætter og har etableret flere virksomheder, ligger det i blodet – og man bliver hurtigt som en ustyrlig galophest i startboksen. Man vil bare gerne afsted med den idé hurtigt. Man kan blive helt høj over nye ideer – og de rigtig gode ideer får man ofte lyst til at realisere. Man kan faktisk ikke lade være. Men det er mega hårdt at starte en ny virksomhed, da det kræver meget tid og fuld dedikation.


Derfor er det et privilegie at kunne være en del af andre startups, fordi man er flere, om at udvikle disse nye ideer. Der er også en ekstrem energi i startup-virksomheder, som er meget motiverende. Man har hånden på kogepladen – og alle har ofte meget på spil.



Hvordan kom du i gang?

For at være helt ærlig, så var jeg ikke andet forberedt, end at jeg selv havde startet egen virksomhed. Det var lidt tilfældigt, at vi fik tilbuddet om at investere. Det var en startup, som skulle sælge ledige pladser hos restauranter med rabat. Vi fik ejerandel mod, at vi udviklede design og digitale løsninger.


Denne model brugte vi flere gange, da en startup altid får brug for denne visuelle og kommunikationsmæssige platform. Startuppen blev desværre ikke den store succes, da der pludselig kom en buldrende finanskrise. Der var heller ikke et værdimæssigt match, hvilket også besværliggjorde relationen.


Hvilke overvejelser gjorde du dig?

Men forløbet gjorde, at mine medpartnere og jeg, fik blod på tanden i forhold til at skulle hjælpe flere startups, da stærke forretningsideer har brug for at blive valideret og blive testet af. Men jeg var klar over, at der er nød til at være et fælles værdisæt, hvis man skal kunne udvikle en virksomhed sammen. Også som aktiv investor. Og det kan virkelig være svært at vurdere det indledningsvist – og teamet kan også ændre sig undervejs, hvilket gør, at man løbende skal have en vurdering af, om man er i synk med hinanden.


Derudover er økonomi vigtigt. Det siger sig selv, men jeg kender ikke en startup, som ikke har fået mere behov for startkapital, end den havde regnet med. Det er enormt dyrt at starte stort set alle virksomheder. SÅ kapitalberedskabet er afgørende. Det skal man være parat til som lead-investor.


Tog du en videreuddannelse og/eller deltog du i netværk om det?

Jeg har altid brugt dedikeret tid på at være en del af faglige fællesskaber med andre iværksættere. Det er en fantastisk måde at få ny viden, og teste nye ideer af med andre. Jeg er netop gået ud af min VL-gruppe, hvor jeg har været med i 14 år. Den har givet mig utrolig meget.


Dertil har jeg været medstifter af den første designbrancheforening i Danmark tilbage i 2007, hvor formålet var at skabe et vidensmiljø for designvirksomheder. Både de store og små – og dem der gerne ville i gang. Jeg har mange gange overvejet at tage en formel bestyrelsesuddannelse, men det har jeg tilgode.



Hvilke typer investeringer har du foretaget og hvordan?

Mit investeringsfokus har og er fokuseret på virksomheder, der arbejder med design og/eller teknologi. Fremadrettet vil jeg gerne støtte flere kvindelige startups, da jeg synes, at kvinder dels er underrepræsenteret i startup-miljøerne. Og dels har kvinder dokumenteret sværere ved at rejse kapital pga. deres køn.


Der er dermed meget potentiale i kvindelige iværksættere, som ikke er udnyttet. Det gælder eksempelvis inden for med-tech. Den kvindelig krop har så mange mulige start-up’s i sig!


Din rolle som investor (aktiv vs. passiv, lead investor etc)?

Der er stor forskel på, hvad mine investeringer kræver af mig og min tid. Langt de fleste investeringer kræver meget lidt. Det er et helt bevidst valg.


Men i forhold til investering i startups, så vil jeg gerne være tæt på og en del af bestyrelsen, da risikoen ellers kan være alt for stor. Det er også her, at det er sjovt og lærende at være med. Det giver sig selv, at der skal være et match i, hvad startup’en laver – og hvad der mangler af kompetence i bestyrelsen for, at jeg går ind.


Har du lagt en investeringsstrategi?

Jeg operer ikke med en konkret investeringsstrategi, men jeg har en klar prioritering af, hvordan jeg investerer mine midler, så jeg har en fornuftig risikospredning – og hvad der tager tid at pleje og være involveret i.


Hvis jeg skulle følge mit hjerte ville jeg egentlig helst kun investere i startups. Denne type investering er tæt på – og giver meget retur. Men der er ofte stor usikkerhed forbundet med denne type investering, så investering i startups kan ikke stå alene. Derfor har jeg primært investeret i noterede aktier, obligationer, CIP etc. som vores formueforvalter styrer benhårdt – og dertil kommer investering i lidt ejendom.


Ved at placerer størstedelen af mine midler hos en professionel formueforvalter, som er ekspert i investering, får jeg den fornødne tryghed - og helt sikkert et bedre afkast, end hvis jeg selv skulle gøre mig klog på den ret komplekse investeringsverden.


Så med andre ord: Jeg ved noget om startups. Så derfor er det her, jeg vælger at prioritere min aktive tid i forhold til investeringer. Det er også derfor, at jeg har skiftet min VL-gruppe ud med Angella Invest, da jeg ønsker et netværk med andre investorer, som deler samme værdisæt som mig.


Hvis du har foretaget en exit, så fortæl også gerne, om det har ændret på din strategi.

Min første virksomhed – designvirksomheden 1508 – exit’ede jeg for et par år siden. Denne exit betød, at jeg fik frie midler. Disse midler har jeg valgt at investere, hvor langt størstedelen forvaltes af en formueforvalter.


Vores exit har ikke ændret ved lysten til at investere mere eller mindre. Den har givet mig økonomisk frihed, som jeg er dybt taknemlig for. Den frihed værner jeg meget om. Derfor er jeg fortsat meget fokuseret på at skabe værdi gennem mine investeringer i startups. Jeg går ikke ind i en startup, medmindre jeg tror på, at jeg skal skabe værdi – og at virksomheden kan blive værdifuld på den længere bane.



Er der gode råd om investeringer, du gerne vil dele med andre?

Jeg har været del af investeringer, som er gået rigtig godt - og som har exit’et. Men jeg har så sandelig også investeret i startups, som ikke har klaret den. Der vil altid være gynger og karruseller, men det gør ondt i maven, når en investering ikke lykkes.


Jeg har valgt at deltage i Angella Investor Accelerator Program i 2025, da jeg gerne vil have en formel uddannelse i at investere, og få virksomheder til udvikle sig. Da det er igennem Angella Invest ved jeg, at jeg deler værdisæt med langt de fleste som deltager på uddannelsen.


Jeg håber også, at det udvikler sig til nogle langsigtede investeringsfællesskaber blandt os kvinder, fordi det mangler der. Der er mange investeringssetup’s, som er befolket af mænd i habitter. De kæmper alle om at vise deres investeringsmuskler frem - som om de stod svedige i Fitness X, en sen aftentime.


Det er helt fint, men jeg vil have ægte nerve, være tæt på - og der skal være en tilgang, som bare er no-bull-shit bingo. Ærlige investeringer, uden omsvøb.


 

Line Rix er også én af vinderne af 10 kvindelige investorer der inspirerer - en publikation udarbejdet af Dansk Industri og Angella Invest.


Vil du inspireres endnu mere? Så kan du læse publikationen, om Line Rix og 9 andre fantastiske kvindelige angel investorer lige HER


Tak for at læse med 🤗



10 kvindelige investorer der inspirerer - Angella Invest, Dansk Industri

7 visninger

Comments


bottom of page