top of page
Angella Invest

Betina Nygaard: "Mærk efter, om det, der ligger foran dig, er det, der giver energi"


Betina Nygaard

Betina Nygaard har selv drevet og solgt familievirksomheden Scanmarket by Unit4. I dag er hun SaaS-investor, rådgiver, virksomhedsleder samt bestyrelsesmedlem, bl.a. i Faqtum M&A, der rådgiver små og mellemstore virksomheder om virksomhedssalg. 

Betina ville have ønsket, at hun under sit første exit havde vidst ligeså meget om M&A-processer, som hun gør i dag. Derfor har hun, som en del af sin mission, startet podcasten M&A360, en podcast, der giver lytterne et unikt indblik i flere dele af salgsprocessen, hvor alt fra rådgivere til eksperter gæster podcasten.


Missionen er, at give svar på de spørgsmål, der klæder virksomhedsejere bedst muligt på til at sælge deres virksomhed.


Læs hele interviewet med Betina nedenfor - vi håber du vil blive inspireret.



Fortæl lidt om dig selv

Jeg har været med til at sælge Scanmarket to gange. I 2019 solgte vi vores familievirksomhed Scanmarket til kapitalfonden, Verdane. Virksomheden blev grundlagt i 1999, og havde udviklet en eSourcing softwareplatform, som store virksomheder så som Nissan Motors, Mars Chokolade, Grundfos o.s.v. benyttede til elektronisk prækvalificere deres leverandører og efterfølgende forhandle med disse online. Vi havde kunder i 40 lande og brugere i 80 lande, så det var en meget international virksomhed. Jeg havde været CEO for virksomheden siden 2008. Igennem alle årene havde der været en stødt stigende interesse fra omverdenen fra virksomheder og kapitalfonde, der ønskede at købe vores virksomhed. 

 

I 2018 blev interessen så stor, at det startede en dialog i aktionærkredsen om det var ved at være tid til at sælge virksomheden, og vi blev enige om en minimumspris, som hvis den blev opnået, ville alle aktionærer gerne sælge virksomheden. 

 

Køberne var den skandinaviske kapitalfond, Verdane, og selvom jeg altid havde frygtet at skulle arbejde for en kapitalfond, da der havde været så mange grimme historier og myter, var vi alligevel enige om, at netop denne fond og disse mennesker, så ud til at dele vores værdier og visioner for virksomheden, og derfor faldt valget på dem. Og vi blev bestemt ikke skuffede. 

 

I sommeren 2022 solgte jeg igen Scanmarket og dermed den sidste del af mine aktier til en industriel spiller på markedet, og jeg valgte efter 6 måneder at forlade virksomheden for at sætte yderligere gang i min bestyrelseskarriere samt arbejde med M&A rådgivning og investeringer. 



Lidt om din podcast - M&A360 - 360 grader rundt om virksomhedssalg

Første gang jeg var igennem en exit proces, vidste jeg meget lidt om M&A. Jeg ville virkelig have givet meget for at have haft den viden, jeg har i dag. Derfor valgte jeg at lave en podcast henvendt til andre ejerledere, der ligesom jeg, søgte informationer om det at sælge sin virksomhed. Altså man kunne jo sagtens henvende sig til alle M&A rådgiverne, men så sad man og var i tvivl om man fik hele historien, eller om man kun fik det, der lød godt, og som ville få en overbevist om at gå videre med salget. 

 

Jeg syntes, det var vigtigt, at høre om virksomhedssalg fra alle vinkler, og især fra andre sælgere, så man kunne høre både de positive men også de mere negative ting, som kan følge med, hvis man ikke er forsigtig. M&A360 podcasten fortæller om virksomhedssalg, set fra både sælgernes side, men også fra købernes side, hvor nogle af kapitalfondene fortæller om, hvad det er, de leder efter, når de skal finde en god virksomhed til deres portefølje.


Desuden fortæller advokater, revisorer, og M&A rådgiverne om deres rolle i salgsprocessen, samt andre rådgivere som hjælper med formuehåndtering eller typiske psykologiske problemer, som kan opstå på bagkant af et salg.  


Nogle sælgere får efterfølgende nogle penge på kontoen, som de gerne vil investere, og derfor var jeg også interesseret i at høre Angella’s vinkel på denne side. 


🎙️Du kan lytte til afsnittet med Kristine Leerbeck, CEO & Founder af Angella Invest HER



Fortæl os, hvordan dit arbejdsliv ser ud i dag - efter din exit og udover podcasten

I dag bruger jeg meget af min tid på mine bestyrelsesposter og på min rådgivningsvirksomhed. Jeg kan godt lide, at arbejde med virksomhederne på strategisk niveau, og sparre med CEO’en så vi ved fælles indsats kan hjælpe virksomheden fremad. Hjælpe med at blive total klar på strategien, stille skarpt på den rigtige målgruppe, automatisere og digitalisere de interne processer, hvor det er muligt, og sørge for, at gøre virksomhederne klar til salg.  

 

Selve salgsmodningen er spændende. Det at få analyseret sig frem til, nøjagtig hvilke faktorer, der med lidt kærlighed og knofedt skal stilles skarpt på, for at virksomheden om et eller to år ville stå knivskarpt, og være attraktiv for et større køber felt er noget, jeg virkelig brænder for. 



Hvilke typer investeringer har du foretaget efter din exit, og hvorfor lige dem?

Allerførst investerede jeg i to forskellige kapitalfonde og en startup. Startuppen gik ikke så godt, så det lærte jeg en del af. Investeringerne via kapitalfondene er jo fine. Her er der jo meget professionelle mennesker, som vurderer de forskellige cases og er dygtige til at køre due diligence. Men ens penge er bundet i 8-10 år, og der er ikke megen sjov i det. Forstået på den måde, at man ikke rigtig får mulighed for at bruge sine erfaringer til at hjælpe andre. Jeg valgte det, fordi jeg tænkte, at det var en relativ sikker måde at investere sine penge på, og der er ikke mange andre måder, som man kan investere og få et lignende afkast.  

 

Efterfølgende har jeg foretaget nogle direkte investeringer. En sammen med et family office, og andre direkte ind i selskabet.  

 

Startups er mere risikofyldte end de lidt mere modne virksomheder, så der er jeg nok blevet lidt mere tilbageholdende belært af dyrekøbte erfaringer. Ellers er jeg bare bedre til de mere modne virksomheder. 



Hvad er dit bedste råd til arbejdslivet, efter man har solgt sin virksomhed?

Er der fx råd, du gerne selve ville have haft - eller andet, du ser som god inspiration for andre? 


Ja, det der med at startups meget ofte er nødt til at spørge efter flere penge efter den første investering. Den ville jeg nok godt have været mere opmærksom på. Og med hensyn til arbejdslivet herefter, så er det med at sigte efter det der giver en energi.


Nu har man jo muligheden for at stykke sit arbejdsliv sammen, som man har lyst. Så vær god til at mærke efter, om det, der ligger foran dig, er det, der giver energi. Man bliver hurtigt suget ind i noget, som kan være lidt svært at vikle sig ud af igen. Man skal nok passe på med at blive for utålmodig, bare fordi man ikke er vant til at have så megen fritid til rådighed.


Tiden umiddelbart efter et salg kan godt blive lidt stille. Man er gået fra 200 km i timen til komplet stilhed, og det kan være lidt svært at være i for en person, der godt kan lide at have noget at rive i.  




Betina Nygaard

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page